21 wiek namawia nas do podglądania znajomych (co więcej – oni chcą, żebyśmy ich podglądali!). Instagram i fejs już dawno odarły nas z resztek prywatności. Pokazujemy innym jaki mamy syf w pokoju, co wyczyniamy na imprezach, co pożeramy na śniadanie.

Tym ostatnim zainteresował się New York Times. Nie śledził tego jednak na portalach i nie interesowały go społecznościowi bezwstydnicy, zaciekawiły go za to dzieci z różnych stron świata.

Pomijając fakt, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, spodziewałem się raczej zupek mlecznych, prostych kanapek i jajecznicy. Okazuje się jednak, że niektóre poranne, dziecięce stoły są obładowane smakołykami jakich nie powstydziłyby się porządne restauracje!

Swoim serkiem wiejskim zagryzionym kanapką z pasztetem też raczej tego nie przebiję.

Zachęcam Was do obejrzenia poniższego zestawienia i pochwalenia się – co jedzą nasze polskie maluchy? 🙂

 

Saki Suzuki, 2 ¾ lat, Tokio

suzuki1

Ta śliczna Tokijka walczy na codzień rano z:

ryżem białym, zupą miso, kabocha squasha duszonymi w sosie sojowym i słodkim sake, ogórkiem konserwowym, zrolowany omletem (tamagoyaki) i grilowanym łososiem.

suzuki2

Doga Gunce Gursoy, 8 lat, Stambuł

doga1

Istne szaleństwo! Mała Turczynka musi zmieścić na śniadanie:

tosty z miodem i gęstą śmietaną – tzw. kaymak; oliwki zielone i czarne; smażone jajka z pikantną kiełbasą zwaną Sucuk; masło; jaja na twardo; gęsty syrop winogronowy (pekmez) z tahini na górze; wyroby z baraniego, koziego i krowiego mleka; dżemy z jeżyn i pigwy; ciasta i pieczywo; pomidory, ogórki, rzodkiewki i inne świeże warzywa; pastę z czerwonej grilowanej papryki (kahvaltilik biber salcasi); chałwę o smaku orzecha laskowego; mleko i sok pomarańczowy.

Do boju 🙂

doga2

Nathanaël Witschi Picard, 6 lat, Paryż

natha1

Mały Francuz zajada się za to:

kiwi; Tartine, świeżą bagietką z masłem i dżemem jeżynowym; zimnymi płatkami z mlekiem; świeżym wyciśniętym sokiem pomarańczowym.

natha2

Phillip Kamtengo, 4 lata i Shelleen Kamtengo, 4 lata, Chitedze, Malawi

malawi1

Dzieciaczki w Malawi muszą się zaspokoić:

kawałkiem  słodkiego ciasta zwane chikondamoyo, gotowanymi ziemniaki i czarną herbata z łyżką cukru.

malawi2

Koki Hayashi, 4 lata, Tokio

koki

Ten Tokijczyk przyzwyczajony jest do jedzenia typowo japońskich śniadań:

zielona papryka zasmażana z malutkimi suszonymi rybkami, sos sojowy z sezamem; surowe jajko zmieszane z sosem sojowym wylane na gorący ryż; danie z lotosu, korzeni łopianu i marchwi smażone w oleju z nasion sezamu (kinpira); sos sojowy i słodkie wino ryżowe zwane Mirin; zupa miso; winogrona; krojone azjatyckiej gruszki; mleko.

koki2

Viv Bourdrez, 5 lat, Amsterdam

viv

Holenderka oblizuje się na śniadanie:

szklanką mleka, chlebem z niesolonym masłem i – najważniejsze – słodkimi posypkami, które są w wielu smakach (czekolada, wanilia, owoce) i rozmiarach (małe, duże, wióry).

viv1

Birta Gudrun Brynjarsdottir, 3 ½ lat, Reykjavik, Islandia

birta

Islandzka dziewczynka je ze smakiem:

owsiankę z brązowym cukrem, syropem klonowym, masłem, kwaśne mleko i Lysi (olej z wątroby dorsza).

birta2

Aricia Domenica Ferreira, 4 lata, and Hakim Jorge Ferreira Gomes, 2 lata, São Paulo, Brazylia

aric

Brazylijskie maluchy jedzą na śniadanie:

mleko czekoladowe, kawę, szynkę i ser, a także pão com manteige (czyli chleb z masłem).

aric2

 

 

Oyku Ozarslan, 9 lat, Stambuł

oy

Ta Turczynka z chęcią pałaszuje:

ciemny chleb, zielone i czarne oliwki, Nutellę, pokrojonego pomidora, jajko na twardo, dżem truskawkowy, masło moczone w miodzie i tureckie sery.

oy2

Tiago Bueno Young, 3 lata, São Paulo, Brazylia

tia

Ten mały Brazylijczyk robi miniacze na:

czekoladowe mleko, płatki kukurydziane, ciasto bananowe i bisnaguinha, słodki biały chleb popularny wśród brazylijskich dzieci, serwowany z delikatnym twarogiem o nazwie requeijão.

Skąd ta zniesmaczona mina się pytam!? 😉

tia2

Zdjęcia: Hannah Whitaker
Żródło: The New York Times

7 komentarzy

  1. Mery

    Tam gdzie najwięcej do jedzenia,napewno nie je tego wszystkiego dziecko na raz,myślę że to propozycje co w danym kraju się jada na śniadanie

    Odpowiedz
  2. MądraLala

    Najgorsze połączenie słodkiego i słonego w jednym posiłku, do tego połączenie soku pomarańczowego ze zbożami – wydaje się, że zdrowe, ale tak nie jest. Na miażdżycę, nowotwory, cukrzycę i choroby układu krążenia pracujemy już od dziecka, jak widać na załączonych talerzach.

    Odpowiedz
  3. zaskoczona

    wyglada na to ze im blizej zachodniej europy tym gorzej… ale zaskoczyla mnie brazylia bardzo negatywnie….. juz malawi jedza lepiej

    Odpowiedz

Dodaj komentarz